PEČENÁ JABLKA V ŽUPANU

OPOMÍJENÝ POKLAD. JABLKO.

Plné sady, stromy u cest i obchody. Jablko bereme jako samozřejmost, která patří do Českého ráje i celé republiky. A mnohdy ho i díky přetlaku ostatního ovoce opomíjíme. Málokdo se zastaví a uvědomí si jaké bohatství se v jediném jablku skrývá. Jablko patří mezi nejzdravější druhy ovoce a v našem jídelníčku si stále udržuje nezastupitelnou roli. Kromě obrovského množství vitamínů (C, B, E, provitamin A a další) a minerálů (vápník, fosfor, draslík či hořčík), je jeho velkou devizou obsah pektinu. Toho v jablku najdete mnohem větší dávku, než v jakémkoliv jiném ovoci. Pektin má na svědomí snižování hladiny cholesterolu v krvi, zvyšuje pocit sytosti, podporuje peristaltiku střev a také slouží jako výživa pro tolik potřebné střevní bakterie. Pozor, s tepelnou úpravou se však  funkce pektinu rapidně snižují. Kromě již zmíněných látek obsahují jablka také řadu oxidantů, které chrání DNA v lidských buňkách (pomáhají nám tedy udržet si naše mládí) a také například významně snižují riziko vzniku rakoviny. Kromě toho konzumace jablek posiluje imunitní systém a srdce, zvyšuje vitalitu a povzbuzuje náladu. V neposlední řadě pak chroupání tohoto „běžného“ ovoce posiluje dásně. Ne nadarmo již babičky našich babiček říkaly, že stačí jedno jablko denně a nebudeme potřebovat doktora. Využijte sezóny, jezte jablka syrová, vařená, pečená i sušená, nebo se napijte lahodného jablečného moštu. Dejte jednoduše velkou dávku zdraví svému tělu ještě než přijde zima.

RECEPT: PEČENÁ JABLKA V ŽUPANU:

Potřebujete:
menší jablka /počet dle vašich potřeb/
marmeláda (nejlépe kyselejší)
ořechy
skořice
listové těsto

Jablka oloupeme a vykrojíme jádřinec tak, aby zůstala vcelku. Vzniklý otvor vyplníme marmeládou s na jemno nakrájenými ořechy. Každé jablko zvlášť pak zabalíme do rozváleného listového těsta – jablečného županu. Pečeme do zlatova ve vyhřáté troubě. Navrch posypeme moučkovým cukrem a skořicí.

ČTĚTE TAKÉ:  Domácí granola s džemem

2.varianta: Pokud nechcete používat listové těsto, naplňte jablka podle receptu výše a pečte bez „županu“.

Dobrou chuť!

ČÍST V NOVINÁCH – STRANA 5     

Ukažte tento článek i vašim přátelům: