Ledviny, zima a novoroční předsevzetí

Přechod z podzimu do zimy a celá zima jsou obdobím, kdy sbíráme energii pro další měsíce. Proto je třeba se zaměřit na naše energetické zásobárny, jež právě nyní potřebují podpořit a zároveň jsou mnohem více zranitelné. Ledviny. Jsou právě nyní velmi citlivé, čím je počasí chladnější, tím více energie musí vydat, aby naše tělo udržely v teple. Sídlí v nich také naše základní původní energie (tzv. esence), se kterou jsme se narodili. A pokud se budeme dobře starat o naše ledviny, můžeme prožít dlouhý a aktivní život.

V tuto dobu je vhodné podpořit ledviny jídlem – tedy jíst polévky, teplé kaše a do jídla přidávejte zahřívací koření (zázvor, hřebíček, kurkuma, skořice, římský kmín, koriandr či muškátový ořech). Pokud máte problémy s močovým ústrojím, kam ledviny patří, zařaďte také vitamín C. Nejlépe ale ten, který je místní (některé ovoce naopak ochlazuje) a navíc má mnohem více vitamínu než třeba „profláknutý“ citron – šípek, rakytník… V říjnovém vydání jsme také přinesli recept na skvělé ledvinové tonikum z ořechů a medu.

Zajímavý je pohled také podle tradiční čínské medicíny (TČM). Ta tvrdí, že ledviny mají na starost výživu a růst zubů a kostí, jsou zodpovědné za kvalitu a barvu vlasů, sluch a krátkodobou paměť. Dle ní vzniká osteoporóza tím, že oslabené ledviny ztrácí svou schopnost vyživovat kosti. Sílu a energii ledvin poznáte na kvalitě vlasů a šedinách, pokud šediny máte, znamená to oslabení ledvin, pokud vám vlasy padají, může to naopak vypovídat o problému v játrech, které nedokážou donést výživu až na periferii. Pokud trpíte zhoršenou krátkodobou pamětí, pak by to opět mohlo znamenat oslabené ledviny, v případě, že vás trápí špatná paměť dlouhodobá, ukazuje to na srdce. Z pohledu psychické úrovně jsou ledviny o vůli, jejich sídlem. Vydržet, jít za svým cílem a nevzdávat to i přes překážky, to ukazuje naopak sílu ledvin. Ledviny výrazně oslabuje strach a životní nejistoty.

ČTĚTE TAKÉ:  Kurkumový med jako antibiotikum i pro podporu mikroflóry

Nezapomeňte proto, že zaměřit se na ledviny je právě teď to nejlepší, co můžete pro své tělo udělat. Kromě toho je ale třeba si uvědomit, že příroda má vlastní cykly a právě nyní se utlumuje a odpočívá, regeneruje, stahuje energii ke kořenům a připravuje se na nový rok. A pokud chceme, aby naše tělo fungovalo, měli bychom i my s těmito cykly ladit. Tedy dopřejte si odpočinek a regeneraci, zapřemýšlejte klidně o nových výzvách a předsevzetích. Ale jak radí TČM, v lednu není období, kdy předsevzetí plnit, protože na to ještě nemáme zcela nahromaděnou potřebnou energii. I proto velmi často končí nezdarem. Jde o dobu stagnace, kdy fungujeme ze zásob. A předsevzetí si klidně začněte realizovat až s jarem. Vydržte. Protože to naopak může přinést mnohem více radosti i úspěchu. Jezte kvalitní stravu, pravidelně cvičte a protahujte své tělo a relaxujte. Od toho jsou krátké dny a dlouhé noci.

Nápoj na podporu ledvin:
Kardamom, anýz, skořice, hřebíček, koriandr – stejné díly smíchejte. Před použitím lehce podrťte ve hmoždíři a dejte do konvičky. Přidejte pár plátků zázvoru a nechte 10-15min louhovat. Pijte teplé. Působí nejen na ledviny, ale také antibioticky a antiviroticky. Pokud použijte do mírně vychladlého med, bude chutnat i dětem.

-red-

Ukažte tento článek i vašim přátelům: