KVAŠENÁ ZELENINA JAKO ZIMNÍ ZDROJ VITAMÍNŮ

Je čas vytvořit si zásoby vitamínů na zimu. Kvašená zelenina má spoustu předností. Je nejpřirozenějším zdrojem vitamínu C v podzimním a zimním období. Obsahuje bakterie mléčného kvašení, které podporují zdravou střevní mikrofloru a tedy i dobré fungování naší imunity, obsahuje výjimečný podíl vitamínu K2, který je nutný pro správné vstřebání vápníku v těle. Je levná. A pokud si zkvasíte svou zeleninu, víte přesně, co jíte. Jak na to?

Nejběžnější způsob, jak připravit rychle kvašenou zeleninu.

  1. Zelenina: hlávkové zelí, mrkev a cibule (ale přidat můžete v podstatě jakoukoliv zeleninu). Poměr zeleniny zvolte podle svého, nebo: zelí 2/3, mrkev necelá 1/3, cibule jen malinko.
  2. Zelí nakrájejte na jemné nudličky, mrkev nastrouhejte nahrubo, cibuli pokrájejte na kostičky. Budete také potřebovat keltskou sůl (běžná bílá sůl se nedoporučuje vzhledem k chemickému ošetření, volte sůl kvalitní, aby i výsledek byl zdravý a kvalitní), v množství 20 g soli na 1 kg zeleniny
  3. Zeleninu vložte do větší mísy a promíchejte se solí. Nechte odležet cca hodinu, občas důkladně promačkejte, aby zelenina pustila šťávu. 
  4. Zeleninu vložte do nádoby, kde ji budete kvasit. Ideálně použít větší zavařovačku. Vložte hrst zeleniny, upěchujte, vložte další část, znovu upěchujte a tak pokračujte, až bude sklenice skoro plná. 
  5. Zakrytí zeleniny: Můžete zvolit sklenici, která co nejvíc pasuje do hrdla zavařovací nádoby, nebo talířek k přiklopení. Nutno zatížit, aby zelenina byla zcela ponořená. K zelenině by mělo pronikat co nejméně vzduchu.
  6. Umístěte kamkoli mimo přímé sluneční záření. Při kvašení vzniká další šťáva, pod nádobu proto umístěte misku, kam může případná nadbytečná šťáva odtéct. 
  7. Nechte kvasit několik dnů až týden. Kvasný proces skončí až se na povrchu přestanou objevovat bublinky.

Tip: kvalitní keltskou sůl plnou minerálů zakoupíte na www.shoprecall.cz

ČTĚTE TAKÉ:  JAKOU ROLI PRO SPÁNEK HRAJE POSTELOVÝ ROŠT A JAK HO SPRÁVNĚ VYBRAT?
Ukažte tento článek i vašim přátelům: