Kultura stolování může mít vliv na přejídání a obezitu
Děti vnímají velmi intenzivně vše, co se jim říká i jak se s nimi jedná a už od svých prvních dnů nastavují svůj vnitřní program. Respektive do určité doby ho nastavuje okolí a rodiče a dítě s ním pak vchází do samostatného života. Vzpomeňte si, jak jste ve školní jídelně nebo doma u nedělního oběda museli dojídat veškeré jídlo. A to i přesto, že už jste neměli hlad.
Dítě jí intuitivně zhruba do svých tří let. Poté už je velmi ovlivňováno okolím a právě v tuto chvíli přejímá vzorce. Sami si uvědomte, že i vaše oblíbené jídlo – když už nemůžete – je vám mnohdy líto nechat nebo vyhodit. Řešením ale není vše dojídat a dělat ze sebe chodící spíž. Je více než vhodné nechat dítě se rozhodnout, zda bude dojídat, nebo už prostě nemůže. Nebudete mu tak programovat nutnost dojíst vše, co se před něj položí.
Druhou věcí je pak samotné stolování. Změny se dějí v celé společnosti a začíná to malými nenápadnými krůčky, kdy se mění a ruší tradice a padá úroveň etiky i estetiky, chování i základní rodiny. Je to velká škoda, protože vaše dítě nebude vzpomínat na to, že oběd jedlo na gauči při zapnuté televizi a mobilním telefonu. Ale naopak si vzpomene, že jedlo u krásně prostřeného stolu, kde byla celá rodina a povídalo se. Vzpomene si na tu vůni, atmosféru i pohodu. A s tím je spojena i konzumace.
Pokud jíte (a naučíte to dítě) vědomě – myslíte na jídlo, užíváte si jeho chuť, vůni i vzhled, pak toho sníte méně, budete kvalitněji žvýkat a trávit. V opačném případě budete jíst mnohem více, trávení bude horší a budete vyhledávat „junk food“, které uspokojí chutě a mozek, nikoliv však vaše tělo. Vraťte tradice do své rodiny a naučte to i své děti.