Kakao – dokonalá superpotravina

O superpotravinách se mluví stále častěji. Co to vlastně je? Podle Oxford English Dictionary jde o „výživově bohatou potravinu, která je považovaná za zvláště prospěšnou pro zdraví, tělesnou a duševní pohodu“, Webster’s Dictionary uvádí, že jde o „zvláště výživově bohatou potravinu, plnou vitamínů, minerálů, vlákniny, antioxidantů a/nebo živin rostlinného původu“. Pojďme se tedy věnovat kakau, které se do této kategorie superpotravin řadí. A právem. Obsahuje totiž přibližně 300 pro tělo blahodárných látek, což z něj činí jednu z nejkomplexnějších potravin planety.

Kakaovník je nazýván Theobroma Cacao – potrava bohů. Aztékové věřili, že v kakau je obsažen duch Boha a od tradičního nápoje očekávali přísun energie i potence. Nápoj, který připravovali z kakaových bobů s dnešním kakaem (nápojem) nelze srovnávat. Aztékové si totiž tento hustý nápoj s pěnou dochucovali místo cukru chilli kořením a vanilkou. Z aztéckého názvu xocolati pochází i název čokoláda. Čokoláda je jedno z nejoblíbenějších jídel na světě. Pro představu, čokoláda tvoří 1% stravy západní populace, což je obrovské množství. Jen v ČR je to prý 5,5 kg čokolády za rok na osobu. Bohužel obyčejná levná, masově produkovaná čokoláda, kterou klasicky zakoupíme v obchodě, vzniká pražením, mletím a následným smícháním kakaových bobů s rafinovaným cukrem, aditivy, mléčnými prášky, hydrogenovanými tuky, konzervanty a jinými dodatky a z původních úžasných hodnot nezbývá prakticky nic. Naopak, díky cukru a aditivům vzniká mnoho prázdných kalorií.

 Kakao obsahuje velké množství flavonoidů (2x více než červené víno a 3x více než zelený čaj), což jsou přírodní substance, které se nacházejí v rostlinách (např. v jablkách, hroznech, kakau, luštěninách…) a působí v našem těle jako antioxidanty. Dále obsahuje mnoho minerálních látek jako je hořčík, železo, zinek, měď a jiné. Má povzbudivé a afrodiziakální účinky, pomáhá při únavě, má protizánětlivý účinek, díky obsahu theobrominu může povzbudit vykašlávání a pomoci při onemocnění dýchacích cest, zlepšuje náladu, přináší pocity štěstí a mnoho dalšího.
Zařaďte do svého jídelníčku (i na pečení, vaření, nápoje…) kvalitní kakao, které vám dodá minerály a další prvky, jež vaše tělo ocení. Nekupujte však běžné nejlevnější kakao, které tyto prvky ztrácí a zároveň obsahuje další aditiva. Nejlepší cestou, jak využít výživných hodnot kakaa, je konzumovat ho v té nejčistší podobě, jak ho vytvořila příroda.

ČTĚTE TAKÉ:  RADY DO ZAHRADY – Pohled na půdu

TIP:  Nepražené kakao Criollo RAW BIO –  Chuťově a nutričně výjimečné nepražené kakao z přirozených plantáží Amazonie. Na světové produkci kakaa se Amazonské Criollo podílí méně než 1% z celkové produkce.  Používá se primárně na výrobu nejlepších kakaových delikates. Zakoupíte na www.shoprecall.cz.

Ukažte tento článek i vašim přátelům: