JARNÍ PROČIŠTĚNÍ TĚLA PODLE ÁJURVÉDY

Jaro je tady a s ním mimořádná příležitost k pročištění těla  

Nejprve několik upozornění, které se týkají počasí a změn v dubnu. Z chladného počasí je najednou velké teplo a nevyhneme se ani studenému větru. Na co si tedy dát pozor?

Určitě na pití studených nápojů. Při pití či jídle příliš studeného, nebo přímo ledového, dochází k velkému šoku pro naše tělo (někdy se to projeví bolestí v krku, nebo chrapotem, nebo můžeme pociťovat žaludeční nevolnost). Je důležité neprochladnout od nohou a také naši imunitu ohrozí, když tzv. ofoukneme.

Před nástupem teplého počasí, pokud tak jindy neděláte, začněte konzumovat kustovnici čínskou. Kromě jiného obsahuje velké množství karotenoidů – ti, kteří pojídají kvůli správnému opálení chemické prostředky, tímto mají bezvadnou a velmi dobře fungující alternativu. Pomáhá i při obtížích s pálením očí z ostrého slunce a při kožních obtížích.

A co rýma? Může být jak důsledek nastydnutí, tak i začínajících alergických obtíží.

Ať je to z jakéhokoliv důvodu, vždy můžeme zkusit použít ghí, nebo sezamový olej.

Ghí si každé ráno aplikujte na sliznice v nose. Já to většinou dělám i na noc, kdy mi to pomůže v lepším dýchání a také to sníží intenzitu chrápání. Pomáhá i při alergiích, kdy sníží jejich projev. Po aplikaci většinou dojde k několika kýchnutí, při kterých se tělo snaží zbavit alergenů, poté ale kýchání ustává. Pokud by vám nevyhovovalo ghí použijte sezamový olej.

Čaj vhodný při jakémkoliv počasí: Zdenin čaj – uklidňuje, vitalizuje, dodává pocit sladkosti a radosti ze života. Tento čaj je vlastním receptem mé učitelky meditace a velmi si ho cením. Na jeho výrobu potřebujeme: kardamom, čerstvý zázvor, assam čaj (měl by obsahovat světlé a tmavé lístky), mléko (netrvanlivé), třtinový cukr.

ČTĚTE TAKÉ:  HMYZU RAPIDNĚ UBÝVÁ. BEZ NĚHO JE LIDSTVO ODKÁZÁNO K ZÁNIKU

Do vody v hrnci dáme kardamom (lze použít všechny typy na našem trhu – mletý, vyloupané kuličky i celé tobolky). Je velmi důležité, aby voněl. Ke kardamomu přidáme pláteček čerstvého zázvoru. Toto dodržte, jinak by zázvor chuťově přikryl ostatní ingredience. Přidáme třtinový cukr. Ve chvíli, kdy se koření s vodou a cukrem začne vařit, přidáme mléko a jakmile dojde k opětovnému varu, přidáme assam čaj a vaříme 1 minutu. Ihned přecedíme.

Čaj má velmi lahodnou chuť, uklidňuje a tím i u někoho snižuje chuť na sladké. Má i protizánětlivý účinek, odstraňuje zubní plak a kámen. Jeho popíjení se hodí více přes den, kdy pomáhá tvořit klidnou atmosféru a i nasytí. Tento čaj je považován za jídlo – obsahuje mléko.

Pokud nemůžete použít kravské mléko, lze ho nahradit mandlovým nebo kokosovým mlékem.

Kardamom

Je blízkým příbuzným kurkumy a zázvoru, je ceněn pro svou schopnost fungovat jako vynikající mozkové tonikum, podporuje paměť, uklidňuje, zvyšuje naši bystrost a vnitřní klid. Snižuje negativní účinky některých jídel, nebo pití. Obnovuje střevní mikroflóru, rozpouští hlen v průduškách, podporuje správnou srdeční činnost. Pokud ho přidáme do kávy nebo čaje, snižuje kofein a tein. Výborně pomáhá při nevolnosti, zvracení, bolesti hlavy (například žvýkáním semen), při nevolnosti v autě se doporučuje žvýkání semen – funguje.

RECEPTY K JARNÍ OČISTĚ NAJDETE TADY

Autorka: Iva Georgievová – praktická Ayurveda, autorka publikací, semináře a konzultace na www.ivaveda.eu

Ukažte tento článek i vašim přátelům: