JÓGA VI. – JAK JÓGOU PODPOŘIT ZAŽÍVÁNÍ

Pokud máte pocit, že zažívání by mohlo fungovat o trochu lépe, jógový pohyb vám teď rozhodně prospěje. Pojďme se na jógu a zažívání podívat trochu blíž.

Věděli jste, že hromadění zbytků nestrávené potravy, působí na naše tělo jako jed?

Podle Ayurvédy všechna narušení našeho zdraví mají původ ve špatném zažívání. Musí to tedy fungovat i opačně – pokud náš zažívací systém bude pracovat správně, máme velkou šanci zbavit se i ostatních neduhů. Zažívací oheň má své místo v žaludku a pokud opravdu „hoří“, tělo je schopno konzumované jídlo strávit, vstřebat do těla potřebné látky a vyloučit ty odpadní tak, aby v těle nezůstal žádný nevyužitý přebytek. Metabolismus je složitý proces, a tak jeden méně funkční dílek v této skládačce, může pěkně zkomplikovat náš život.

Často klademe velký důraz na potraviny, které jíme, ale kdy naposled jste se najedli skutečně v klidu? Kdy naposledy jste si jídlo vychutnali?

Často klademe velký důraz na potraviny, které jíme, ale kdy naposled jste se najedli skutečně v klidu? Kdy naposledy jste si jídlo vychutnali? Kdy naposledy jste při obědě nesledovali hodinky, telefon nebo obrazovku počítače? Rozhodně je důležité to, co jíme, ale neméně důležité je kdy jíme a jak.

Jak podpořit zažívání dechem?

Jak už víte, jóga není jen pohyb. Jóga je způsob života a pohyb je nedílnou součástí a já vás seznámím s několika pozicemi, které pomohou zažívací oheň zažehnout.

Plný jógový dech použijte v momentě, kdy vás trápí bolest břicha, nadýmání nebo jste to s množstvím jídla přehnali. Pokud se chcete zbavit nestrávených zbytků potravy a zažívání skutečně nastartovat, přejděte k dechové technice Bhastrika.

Mimo jógových pozic nemůžeme opomenout dechové techniky, které jsou naprostým základem. Už díky dechu můžete rozpohybovat nejen žaludek, ale i střeva, vnitřně promasírovat játra i slinivku břišní.

Plný jógový dech použijte v momentě, kdy vás trápí bolest břicha, nadýmání nebo jste to s množstvím jídla přehnali. Pokud se chcete zbavit nestrávených zbytků potravy a zažívání skutečně nastartovat, přejděte k dechové technice Bhastrika. Tuto techniku se neučte podle knížek ani videí na youtube, existuje značné riziko, že si ji osvojíte špatně a místo, aby vám pomohla, budete se více ničit. Oslovte zkušenou lektorku, pod jejímž dohledem budete mít ihned zpětnou vazbu ke správnosti provedení. Já sama mám Bhastriku velmi ráda, protože mimo příznivého vlivu na trávicí trakt a žlázy s vnitřní sekrecí je jejím dalším benefitem posílení hlubokého stabilizačního systému, a také svalů pánevního dna!

Jak podpořit zažívání jógovými pozicemi?

Asán, které rozhýbou orgány zodpovědné za trávení, je celá řada. Je ale důležité provést je správně. Pokud se pozice učíte sami doma, alespoň jednou za čas vyrazte na skupinovou nebo soukromou lekci jógy, abyste si ověřili, že to, co se doma učíte, je správně. Správně totiž neznamená přesně podle příručky, správně znamená tak, aby z dané pozice benefitovalo celé naše tělo. Často se totiž stává, že při praxi pozic zaměřených na určitou část těla, úplně opomíjíme postavení třeba našeho krku a hlavy, a pak se divíme, že krční páteř je zatuhlá a myslíme si, že za to může jóga J

ČTĚTE TAKÉ:  SOUTĚŽ O VSTUPENKY - koncerty Mňága a Žďorp & Krucipüsk - Bozkov u Semil

Parivrtta Trikónásana

Pozice převráceného trojúhelníku má mimo příznivého vlivu na trávicí trakt také výborné účinky na hluboký stabilizační systém i svaly nohou, pomůže s otevřením hrudníku, prohřeje ramenní a kyčelní klouby a podporuje celkovou vitalitu! Do pozice vstupujte, až budete rozehřátí, ideálně, pokud už za sebou máte nejen rozehřátí a pozdravy slunci, ale i pozici bojovníka I a II.

Jak na to?

Z pozice hory odkročíme pravou nohou dozadu, zvolíme takovou vzdálenost, ve které udržíme neutrální pozici pánve. Zadní noha je stočena v úhlu 45 – 60 stupňů, záleží na flexibilitě kyčle, kolene i kotníku.

Naše tělo se teď vydává několika směry: dozadu a dolů za vnější hranou paty, vzhůru za korunou hlavy, dolů za křížovou kostí a vpřed za druhým prsem u nohy.

Vytáhneme se z pasu a do výšky za pravou rukou, levou ruku máme v bok, ale ramena udržíme stále ve stejné vzdálenosti.

S výdechem se přes dlouhé vytažení plynule dostáváme k vnější hraně předního chodidla. Pokud nedosáhneme na zem, náš pohyb končí na holeni přední nohy.

Opět se vytahujeme z pasu a přidáme rotaci hrudníku směrem za levým ramenem, levou ruku vyšleme do výšky nad sebe.

Od pravé ruky se snažíme odtlačit, neutlačujeme krk mezi rameny, pohled vzhůru, pokud to krční páteř dovolí.

V pozici setrváme 5 – 8 plných jógových dechů a provedeme alespoň 2 opakování na každou stranu.

Pozor: Necvičte bezprostředně po jídle, to by vám s trávením nepomohlo J Rozestup mezi jídlem a jógovou praxí by měl být alespoň 2 hodiny.

Teď už zbývá jen se do toho pustit!

Přeji krásné lednové jógování,

Magdalena Klížová

Ukažte tento článek i vašim přátelům: