I. ČÍM SE V ZIMĚ ZAHŘÁT A ZÁROVEŇ POSILNIT IMUNITU?

ČÍM SE V ZIMĚ ZAHŘÁT A ZÁROVEŇ POSILNIT IMUNITU?

  • CHAI TEA
    Původem je tento čaj z Indie. Jedná se o černý čaj ochucený mlékem, zázvorem, cukrem a dalším kořením. V šálku tohoto čaje se skrývá hřejivá a léčivá síla. Obzvlášť v chladném a zimním období je to skvělý balzám pro tělo a dokonalá prevence proti nachlazení a chřipkám.Ingredience:
    • Koření: kardamom, skořice, hřebíček a bílý pepř (nebo lze koupit již hotové koření s názvem masala) – množství dle vaší chuti
    • 500 ml vody, 250 ml mléka, kvalitní černý čaj (sypaný, nebo pytlík), čerstvý nebo sušený zázvor, cukr na oslazení

Postup:
Kardamom, hřebíček a pepř rozdrťte v hmoždíři nebo v pevném uzavíratelném sáčku paličkou. Vodu pak společně s mlékem a kořením přiveďte k varu. Poté přidejte nastrouhaný (nebo sušený) zázvor. Odstavte, vložte čaj, zakryjte a nechte louhovat 10 minut. Poté přeceďte, nalijte do hrnků a oslaďte.

Kardamon – pomáhá správnému trávení, zklidnění žaludku a celého trávicího ústrojí, působí preventivně proti různým virům, má celkově posilující účinek, uleví při bolestech krku i při stresu, pomáhá při únavě, depresi, při ledvinových a žlučníkových kamenech.

 Zázvor – působí při nachlazení a chřipce, má antibakteriální a antioxidační účinky a celkově zvyšuje obranyschopnost organismu, má velmi dobrý vliv při zažívacích potížích.

Skořice – má stejně jako zázvor skvělé účinky při nachlazení a chřipce, má pozitivní vliv na obranyschopnost organismu, dezinfekční a antibiotické účinky, kladně působí na zažívání, snižuje také hladinu cholesterolu

Hřebíček – působí dezinfekčně, ničí bakterie a posiluje imunitu, pročišťuje organismus, povzbuzuje činnost srdce, působí na střevní záněty, stejně jako na záněty horních cest dýchacích či rýmu.

Bílý pepř –působí proti bolesti, podporuje srdeční činnost, vylučování hlenů, výborný na střevní potíže a stimuluje spalování tuků, v ájurvédě se využívá jako detoxikační prostředek.