DÝŇOVÉ MENU – tipy na skvělé recepty

Přichází období dýní. Zkuste si ho vychutnat. Tipy na zajímavé recepty:

DÝŇOVÝ DIP
– hodí se k nachos nebo k nakrájené syrové zelenině na namáčení
1 malá dýně hokkaido
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce sušeného lahůdkového droždí
3 stroužky česneku
dle chuti sůl a pepř

Očištěnou dýni nakrájíme na měsíčky, naklademe na plech s pečícím papírem, lehce pokapeme olejem a posolíme. Pečeme v troubě do měkka (cca 20 minut, 200 °C). Vychladlou dýni rozmixujeme s olejem (1 lžíce), droždím a česnekem. Dochutíme dle své chuti.

DÝŇOVÝ DŽEM SE SKOŘICÍ
– hodí se ke krémovým sýrům, k plnění moučníků, na palačinky…

1 kg cukr krupice, 1 balíček celé skořice, 1,2 kg dýně, 1 citron, 6 lžiček mleté skořice

Nakrájenou dýni vaříme do měkka v 1,3 l vody se špetkou soli a celou skořicí. Dýni po uvaření rozmačkáme (nebo rozmixujeme dle toho, jak chceme mít džem jemný), celou skořici vyndáme. Přidáme většinu cukru,  citronovou šťávu a mletou skořici a vaříme na mírném ohni do rozpuštění cukru. Plníme do vyvařených sklenic.

MRKVOVO-DÝŇOVÁ KAŠE
½ kg mrkve, 600 g dýně, 50 g másla, 60 g pomazánkového másla, ½ lžičky muškátového oříšku, 11 lžíce medu, sůl, pepř

Očištěné a nakrájené mrkve a dýni vařte v osolené vodě cca 10min, sceďte. Rozšťouchejte skoro do hladka a vmíchejte máslo. Přidejte pom.máslo a strouhaný muškátový oříšek, vmíchejte. Dochuťte solí a popřem a pokapejte medem.

Ukažte tento článek i vašim přátelům:
ČTĚTE TAKÉ:  Soutěž o knihu Pěstujeme ve městě