CESTY KE ZDRAVÍ – ZÁŘIJOVÉ TIPY A RECEPTY INSPIROVANÉ ÁJURVÉDOU

V této rubrice se pravidelně věnujeme sezónním potravinám a jejich vhodným úpravám a tipům pro vás. Vše inspirované ájurvédou z pera Ivy Georgievové. Proč je tak důležité jíst dobře a vhodně? Protože to, co do těla dáte, je to nejdůležitější, co ovlivní jak se cítíte, zda jste zdraví a jestli máte dobrou náladu a energii. Ano, tak jednoduché to je. Inspirujete se i teď, v září…

Dýně hokaido

Zejména v zimě je pro nás velkým pokladem. Podporuje správnou činnost ledvin a močového systému. Je zdrojem mnoha živin, v zimě velmi oceníme zejména betakaroteny a kyselinu listovou. Dodává vlákninu a odvodňuje.

Velmi dobře se hodí do očistných diet.

Masala s dýní hokaido

(recept je asi na 3- 4 porce)

1 dýně hokaido, 1 mrkev, 1 petržel, 1/2 brokolice, ghí, koření Garam masala, plátek čerstvého zázvoru, jemné kari, sůl, kokosové mléko, tymián.

Zeleninu nakrájíme a restujeme na ghí, přidáme ostatní ingredience kromě kokosového mléka (to přidáváme až ke konci vaření) a pomalu dusíme, dle potřeby přiléváme vodu. Až je hmota kompaktní (připomíná kaši), přidáme pár lžic kvalitního kokosového mléka (kdo nemá rád, může dát zakysanou smetanu) a ještě chvilku vaříme. Jako příloha se hodí basmati rýže.

Dýňová polévka

Dýni nakrájíme a dáme vařit s basmati rýží. Přidáme ochucovadlo bez glutamanu sodného a tymián. Po uvaření rozmixujeme (hustší konzistence).

Lze do talíře přidat dýňový olej, trošku kokosového mléka.

Mísu s polévkou můžeme dozdobit dýňovým květem – pokud ho máme na zahrádce a září z něho již dýně nevyroste.

Často se v noci potíte?

Může se jednat o zvýšený oheň v těle (důsledek přílišné aktivity a to i mentální, nebo častější pobyt v horkém prostředí, či celkově dle svého typu inklinujeme k horkosti). Také se často u žen po padesátce může projevit hormonální nerovnováha, která někdy překvapí i okolo 60. Noční pocení může být také někdy důsledek zahřívajících pročišťujících čajů (skořice, zázvor), nebo ve větší míře užívaného česneku, bobkového listu, či pepře.

Na snížení horkosti můžete zkusit čaj z červeného jetele, který pomáhá snížit jak ekzémy, tak i vnitřní horkost a je i jednou z možností, pokud žena trpí na návaly při přechodu. Lze použít jak čaj z něho, nebo jsou na trhu i různé tinktury či jiné přírodní preparáty, kde základem je právě červený jetel. Výborným pomocníkem je i potírání kůže kvalitním kokosovým olejem – ideálně „Raw panenský kokosový olej“ (– šetrnější výroba, bez chemických úprav, parfemace a bělení). Kokosový olej zchlazuje a to i tak, že okamžitě pomůže i při spáleninách, je antiseptický a antibakteriální. Hodí se i ve chvíli, kdy se nám více potí nohy.

Další možností jak si pomoci je úprava stravy a pitného režimu. Nevhodná jsou ostrá a příliš kyselá jídla, je dobré si dát pozor na ostré koření, ale i zeleninu. Vyplatí se omezit solení a pojídání příliš těžkých jídel. Co se týká pití, je potřeba omezit alkohol a kávu. Někdy i zahřívací čaje (např. se skořicí, nebo zázvorem, či s bobkovým listem).

ČTĚTE TAKÉ:  Kurkumový med jako antibiotikum i pro podporu mikroflóry

Velmi dobře působí vhodný pohyb – procházka na čerstvém vzduchu (pozor nikoliv ve vedru), jóga, či Tai chi.

 

AUTORKA: Iva Georgievová – praktická Ayurveda
ivaveda@ivaveda.eu, www.ivaveda.eu, ukázka receptů z publikací Jídlem ke zdraví

foto: freepik.com

CHCETE VĚDĚT VÍC? ZAČTĚTE SE DO KNIH IVY GEORGIEVOVÉ

Publikace

Je možné si je zakoupit na přednáškách, seminářích a kurzech (zakoupíte také na Jóga kempu v Českém ráji). Zasílám je i na dobírku, či je možná platba předem.

Ve všech knížkách najdete bezmasá jídla na podporu zdraví, jednoduše připravitelná. V některých i jednoduché rady na podporu vitality a zdraví, a některé mají i krátké příběhy ze života.

„Jídlem ke zdraví“

Obsahuje informaci o základním koření, bylinách, ovoci, zelenině, ale i přírodních léčivech na podporu zdraví. Dále zde najdeme pitné kúry, jednoduchou informaci o fungování trávení v různých ročních obdobích, upozornění co nám ve stravě škodí a co naopak prospívá. Všechny recepty jsou bezmasé, jednoduše připravitelné. Najdeme zde jak recept na chleba, tak i na polévky, moučníky, hlavní jídla a saláty.

Cena je 240,- Kč.

„Jídlem k rovnováze a zdraví“

Tato publikace je určena všem, kteří chtějí upevnit své zdraví a jsou odhodláni se nějakou dobu stravovat lehčeji. Suroviny jsou vybrané tak, aby podpořili naši vitalitu a snížili jakékoliv naše obtíže. Prostě abychom se dostali do rovnováhy a vylepšila se i naše psychika.

Recepty jsou opět bezmasé, u jídel najdete i komentář, kdy je použít a možné upozornění, kdy by mohly škodit. Součástí této knížky jsou i jednoduché pročišťující kúry.

Cena je 270,- Kč.

 „Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu“

Tato zatím poslední vydaná publikace je napsána jako netradiční kalendář. Na každý den je napsán buď recept, nebo jednoduchá rada pro zdraví (třeba i v případě úrazu), a nebo krátká povídka ze života pro radost. Takže zde naleznete víc jak 356 podnětů pro zdraví a radost.

Cena je 250,- Kč.

Ceny za soubor, poštovné a platby Soubor knížek: Jídlem ke zdraví, Jídlem k rovnováze a zdraví a Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu. Cena celkem je 660,- Kč. Při platbě předem účtujeme poštovné 40,- Kč, balné neúčtujeme. Při platbě na dobírku neúčtujeme balné, dobírka dle platných tarifů České pošty. Poštovné ani dobírku neúčtujeme při objednávce nad 1000,- Kč.

Ukažte tento článek i vašim přátelům:

Jeden myslel na “CESTY KE ZDRAVÍ – ZÁŘIJOVÉ TIPY A RECEPTY INSPIROVANÉ ÁJURVÉDOU

Komentáře nejsou povoleny.