CESTY KE ZDRAVÍ – aktuální sezónní tipy a recepty inspirované ájurvédou – listopad/prosinec

Nechte se inspirovat tipy, co v tomto období jíst, aby nám bylo lépe a dokázali jsme lépe vzdorovat sychravému počasí a zimě. Zkuste navíc recepty, které jsou skvělé a navíc pomáhají. Strava nám totiž může být lékem.

Česnek – Přirozené antibiotikum, snižuje vysoký krevní tlak a bušení srdce. Podporuje očistu krve, snižuje vysoký cholesterol, pomáhá odstranit parazity, omlazuje, usnadňuje vykašlávání. Pokud však trpíme např. záněty žaludku, žlučníkovými obtížemi, vředy nebo máme vleklé potíže s ekzémem, měli bychom ho používat velmi opatrně nebo se mu zcela vyhnout.

Celer – Je velký pomocník na snížení krevního tlaku. Posiluje nervy a mozek, působí antibakteriálně v ledvinách, močovém měchýři a močových cestách, léčí záněty a obtíže močového měchýře. Zlepšuje pohyb střev a zbavuje střev zácpy. Je velmi vhodný zejména v zimě, kdy pomáhá snížit pocit strachu a deprese.

Hrušky – Hodí se pro každého, kdo potřebuje posílit nervovou soustavu, snížit zácpu a dodat tělesnou sílu.

Stánina mňamka
Recept je na 2 porce.
1/4 pórku, 2 mrkve, 1 petržel, 1 střední celer, kari koření kmín celý, nebo mletý, plátek čerstvého zázvoru (cca 3 cm), olivový olej, sůl, zakysaná smetana

 Zeleninu očistíme, pórek nakrájíme a dáme mírně osmahnout na olej. Potom přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a koření, zázvor nastrouháme. Na mírném oleji restujeme až je vše měkké. Můžeme přidat trošku vody. Na talíř se servíruje se zakysanou smetanou.  

Celerová pomazánka
Nastrouháme celer (1větší bulva) a jablko (1 kus), smícháme s dobrým pomazánkovým máslem. Pomazánku nemusíme solit a můžeme ji posypat čerstvými nejlépe na sucho opraženými ořechy nebo opraženými sezamovými semínky.

Polévka na zahřátí
Uvedené množství je asi na 1,5 až 2 litry polévky
1 petržel, 2 mrkve, ¼ kapusty, 1/3 celeru, 1/3 pórku, troška brokolice, zelená petrželka,  majoránka, 4 pepře, 2 zrnka nového koření, kmín, 2 bobkové listy, 1–2 stroužky česneku, ochucovadlo bez glutamanu sodného, sůl, 1 hrnek pohanky, 1/2 hrnku ječných krup, 1/2 hrnku jemných ovesných vloček, ghí a olivový olej.

Na ghí a olivovém oleji necháme osmahnout mrkev a poté ostatní nakrájenou zeleninu a nakrájený stroužek česneku. Zalijeme vodou a přidáme ostatní ingredience  – kromě majoránky a zelené petrželové natě, které přidáme až po varu – a vaříme.
Polévka v chladném počasí krásně zahřeje, pomůže odhlenit a dodá potřebnou vlákninu a živiny. 

Hruškový kompot
Oloupané a nakrájené hrušky, kardamom, třtinový cukr, můžeme přidat i lžičku ghí.

Oloupané a nakrájené hrušky a zbavené jádřinců, dáme spolu s kořením, cukrem, ghí a troškou vody vařit. Za chvilku je kompot hotový, je v něm větší zastoupení hrušek než vody. Jsou velmi vhodné pro děti, namísto různých sušenek a čokolád.

ČTĚTE TAKÉ:  ROZHOVOR MĚSÍCE: Profesorka RNDr. Anna Strunecká, DrSc.: „Fluorid může mít celou řadu nežádoucích toxických účinků, narušuje inteligenci a chování“

Krátké upozornění – jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

AUTORKA: Iva Georgievová – praktická Ayurveda
ivaveda@ivaveda.eu, www.ivaveda.eu, ukázka receptů z publikací Jídlem ke zdraví

foto: freepik.com

CHCETE VĚDĚT VÍC? ZAČTĚTE SE DO KNIH IVY GEORGIEVOVÉ

Publikace

Je možné si je zakoupit na přednáškách, seminářích a kurzech (zakoupíte také na Jóga kempu v Českém ráji). Zasílám je i na dobírku, či je možná platba předem.

Ve všech knížkách najdete bezmasá jídla na podporu zdraví, jednoduše připravitelná. V některých i jednoduché rady na podporu vitality a zdraví, a některé mají i krátké příběhy ze života.

„Jídlem ke zdraví“

Obsahuje informaci o základním koření, bylinách, ovoci, zelenině, ale i přírodních léčivech na podporu zdraví. Dále zde najdeme pitné kúry, jednoduchou informaci o fungování trávení v různých ročních obdobích, upozornění co nám ve stravě škodí a co naopak prospívá. Všechny recepty jsou bezmasé, jednoduše připravitelné. Najdeme zde jak recept na chleba, tak i na polévky, moučníky, hlavní jídla a saláty.

Cena je 240,- Kč.

„Jídlem k rovnováze a zdraví“

Tato publikace je určena všem, kteří chtějí upevnit své zdraví a jsou odhodláni se nějakou dobu stravovat lehčeji. Suroviny jsou vybrané tak, aby podpořili naši vitalitu a snížili jakékoliv naše obtíže. Prostě abychom se dostali do rovnováhy a vylepšila se i naše psychika.

Recepty jsou opět bezmasé, u jídel najdete i komentář, kdy je použít a možné upozornění, kdy by mohly škodit. Součástí této knížky jsou i jednoduché pročišťující kúry.

Cena je 270,- Kč.

 „Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu“

Tato zatím poslední vydaná publikace je napsána jako netradiční kalendář. Na každý den je napsán buď recept, nebo jednoduchá rada pro zdraví (třeba i v případě úrazu), a nebo krátká povídka ze života pro radost. Takže zde naleznete víc jak 356 podnětů pro zdraví a radost.

Cena je 250,- Kč.

Ceny za soubor, poštovné a platby Soubor knížek: Jídlem ke zdraví, Jídlem k rovnováze a zdraví a Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu. Cena celkem je 660,- Kč. Při platbě předem účtujeme poštovné 40,- Kč, balné neúčtujeme. Při platbě na dobírku neúčtujeme balné, dobírka dle platných tarifů České pošty. Poštovné ani dobírku neúčtujeme při objednávce nad 1000,- Kč.

 

Ukažte tento článek i vašim přátelům: