ČERVENÁ ČOČKA SE ZELENINOU V RAJSKÉ OMÁČCE – vaříme BIO!

Červená čočka se zeleninou v rajské omáčce

Ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press a novinkovou knihou Nová biokuchařka Hanky Zemanové vám přinášíme seriál velice zajímavých a chutných bioreceptů. Nechte se inspirovat a pochutnejte si…

INGREDIENCE: 

4–5 porcí / vegan / bez lepkucervena cocka se zeleninou v rajske omacce - kuchařka - český ráj v akci

5 lžic olivového oleje

2 cibule (cca 100 g)

5 mrkví (cca 300 g)

1 menší celer (cca 200 g)

100 g loupané červené čočky

100 g rajčatového protlaku a 500 ml vody (nebo 500 ml passaty) bio nabízí dm drogerie

3 ks bobkového listu

5–10 kuliček nového koření

5–10 kuliček celého pepře

1 lžička mleté skořice

1–2 lžičky soli

2 lžičky obilného biosirupu (rýžového nebo pšeničného)

na dochucení pepř, popřípadě sůl či sirup

POSTUP:

1
Čočku promyjte a nechte okapat na cedníku.

2
Cibuli, mrkev a celer nakrájejte na větší kusy, cibuli na měsíčky, mrkev a celer na špalíčky nebo šikmé plátky, a orestujte na oleji.

3
Přidejte čočku a koření a společně opékejte pár minut dozlatova. Zalijte protlakem s vodou nebo passatou a vařte pod pokličkou za občasného míchání cca 20–25 minut.

4
Dochuťte dle potřeby a podávejte samotné, s chlebem, těstovinami, obilnými plackami nebo polentou.

5
Polentu uvařte z 250 g instantní bio kukuřičné polenty a 1 litru vody. Přesný postup najdete v BioAbecedáři na straně 358.

INFO:

Mějte v úctě koření! Vybírejte kvalitní koření a bylinky nejlépe v biokvalitě, nebo si je nasbírejte a nasušte. Vyhýbejte se běžným kořenicím směsím, které většinou obsahují i nezdravé látky zvýrazňující chuť. Kvalitní koření může dle tradiční moudrosti nahradit domácí lékárnu. Tak třeba bobkový list (což je list vavřínu) zlepšuje trávení, léčí srdce i nemoci trávicí soustavy. Stejně tak nové koření podporuje trávení a skořice čistí krev, mírní nadýmání a je také přírodním afrodisiakem… Vypsat blahodárné účinky jednotlivého koření by vydalo na samostatnou knihu. Takže nezapomínejme na koření!

…………………………………………………………………………………………

O KNIZE:

Nová biokuchařka Hanky Zemanové
Nejprodávanější kniha o biopotravinách a zdravém vaření po deseti letech

Datum vydání: září 2016
Vydává nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz
Kniha bude k dostání u všech dobrých knihkupců a na www.smartpress.cz.

Obálka_Nová biokuchařka Hanky Zemanové_jpgAutorka se rozhodla svou Biokuchařku kompletně přepracovat tak, abyste v ní našli aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech i ekologickém zemědělství a mohli z ní čerpat inspiraci pro svůj každodenní život. Kromě toho autorka prozradí, kam se ve výživě za posledních deset let sama posunula a co doma ráda vaří. Představí vám zajímavé ekofarmáře a významné ekologické projekty. S pomocí řady odborníků hodnotí objektivně nové trendy ve výživě (např. raw, bezlepková strava, superfoods apod.) a poradí, jak se v nich vyznat a jak si udělat vlastní názor.

ČTĚTE TAKÉ:  SOUTĚŽ O KNIHU ŠANCE PRO ŽENU 40+ aneb Jak vyladit svou váhu, hormony, výživu a zdraví - říjen 20

Hančin přístup ukazuje, jak jíst i žít zdravě a v souladu se selským rozumem. Díky tomu vám pak zdravé vaření bude připadat jednoduché a přirozené. Z knihy se dozvíte, jak obohatit jídelníček a začít používat opomíjené, přitom však skvělé potraviny, jako jsou luštěniny, hlavně cizrna, fazole, červená čočka, loupané mungo, plnohodnotné obiloviny, jako jsou jáhly, čirok, jednozrnka, špalda, pohanka, či netradiční, na českém trhu nové a bezlepkové mouky, jako například mouku z červené čočky či žlutého hrachu.

Hanka připravila do této knihy přes 80 nových receptů. Nová biokuchařka je tak díky zcela unikátním informacím a novým receptům určena i těm, kteří už původní vydání Biokuchařky mají doma.

Mnoho receptů je bezlepkových, vegetariánských i veganských, ale nevyhýbají se ani kvalitnímu masu. Vyzkoušejte letní cuketovo-jahelnou koprovku, boršč s cizrnou, čočkový burger, placky z hrachové mouky, bezlepkové cookies, ječné lívance, nebo třeba biokuře na kurkumě podle výborného šéfkuchaře a nutričního terapeuta Davida Šaška (je členem Aliance výživových poradců), který s Hankou na některých, zejména masových receptech spolupracoval. Kniha je určena jak pro začátečníky v oblasti zdravého vaření, tak pro pokročilé.

Biokuchařka poprvé vyšla v roce 2005. Hned poté získala titul Nejlepší kuchařská kniha roku 2006. Od té doby se stala bestselerem mezi zdravými kuchařkami a dokázala, že zdravé jídlo může být dobré i krásně vypadat.

Hanka je též autorkou knihy BioAbecedář Hanky Zemanové a maminkou dvou holčiček.

 

VÍCE O KNIZE A NAKLADATELSTVÍ

VÍCE RECEPTŮ

nezapomeňte se vrátit….další biorecepty Hanky Zemanové na vás čekají!

Ukažte tento článek i vašim přátelům: