CELOZRNNÝ KUSKUS SE ZELENINOU

Celozrnný kuskus se zeleninou

4 porce / vegan

Ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press a novinkovou knihou Nová biokuchařka Hanky Zemanové vám přinášíme seriál velice zajímavých a chutných bioreceptů. Nechte se inspirovat a pochutnejte si…

INGREDIENCE: 

250 g sezónní zeleniny, nakrájené na menší kostičky (např. pórek, mrkev, červená paprika, cuketa, brokolice rozebraná na malé růžičky)

3–5 lžic panenského olivového olejecelozrnny kuskus se zeleninou - kuchařka - český ráj v akci

2 stroužky česneku, pokrájené na malé kostičky

zázvor o velikosti palce pokrájený na malé kostičky

1 chilli paprička nebo lžíce chilli pasty (pokud máte rádi ostré chutě)

1 lžička mletého kmínu (nejlepší je čerstvě mletý)

1 cibule, nakrájená na jemno

250 g celozrnného kuskusu v bio kvalitě

400 ml vody nebo vývaru

250 g hlívy ústřičné

100 g piniových nebo cedrových oříšků opražených na suché pánvi

2 lžíce oleje k orestování hlívy

1–2 lžičky kmínu, sůl a pepř na ochucení hlívy

velká hrst pažitky, zelené petrželky nebo natě z cibulky

 

POSTUP:

1
Připravte si zeleninu a dejte vařit vodu.

2
V hrnci se silným dnem osmahněte na dostatečném množství oleje kostičky česneku, zázvor, popřípadě chilli a mletý kmín. Po chvíli přidejte i cibuli a zeleninu, osolte a společně smažte až téměř do změknutí zeleniny.

3
Nakonec přisypte kuskus, promíchejte ho se zeleninou a olejem (olej dle potřeby přidejte) a po chvíli společného opékání přilijte vroucí vodu nebo vývar a promíchejte.

4
Nechte 1–2 minuty přejít varem na mírném plameni a odstavte z ohně. Asi 15 minut nechte dojít pod pokličkou. Mezitím si připravte houby a pinie.

5
Z hlívy použijte jen hlavičky. Nemyjte je a nakrájejte na větší kusy. Orestujte cca 2–3 minuty na rozpálené pánvi s olejem. Osolte, dochuťte mletým kmínem a pepřem.

6
Do kuskusu vmíchejte hrst zelených natí a posypte opečenou hlívou a oříšky.

7
Do kuskusu vmíchejte velkou hrst posekaných zelených natí, dobrý je i čerstvý tymián a posypte spoustou skvělé opečené hlívy a pinií.

 

KUSKUS

Kuskus je druh maličkých kulatých těstovin z tvrdé pšenice. Běžně bývá vyroben z bílé mouky a stačí ho pouze přelít vroucí vodou v poměru 1 : 1. Zdravější variantou je celozrnný kuskus, který je pro lepší stravitelnost vhodné 1–2 minuty převařit a pak nechat dojít pod pokličkou. Nasává více tekutiny, takže poměr celozrnný kuskus a voda je 1 : 1,5. Celozrnný kuskus dodá tělu dostatek energie a vlákninu. V poslední době se objevují na trhu i kuskusy z jiných druhů obilnin. Například kuskus z kamutu, ze špaldy, kukuřice nebo ze 4 druhů obilí.

PINIE A CEDROVÉ OŘÍŠKY

Jedná se o semínka ze šišek borovice. Pinie jsou z borovice rostoucí ve Středozemí a cedrové pak z borovic rostoucích na Sibiři. Oba druhy jsou velmi cenné, patří k nejbohatším zdrojům bílkovin mezi ořechy a semínky a jsou vynikajícím zdrojem zinku, hořčíku,  železa i vitaminu B1! Díky tomu podporují krvetvorbu, přispívají k léčbě anémií, a hlavně posilují naši nervovou soustavu! Uchovávejte je v chladu, protože snadno žluknou. Pinie i cedrové oříšky kupujte jen z dobrých zdrojů.

ČTĚTE TAKÉ:  RECEPT: OMÁČKA NA TĚSTOVINY

…………………………………………………………………………………………

O KNIZE:

Nová biokuchařka Hanky Zemanové
Nejprodávanější kniha o biopotravinách a zdravém vaření po deseti letech

Datum vydání: září 2016
Vydává nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz
Kniha bude k dostání u všech dobrých knihkupců a na www.smartpress.cz.

Obálka_Nová biokuchařka Hanky Zemanové_jpgAutorka se rozhodla svou Biokuchařku kompletně přepracovat tak, abyste v ní našli aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech i ekologickém zemědělství a mohli z ní čerpat inspiraci pro svůj každodenní život. Kromě toho autorka prozradí, kam se ve výživě za posledních deset let sama posunula a co doma ráda vaří. Představí vám zajímavé ekofarmáře a významné ekologické projekty. S pomocí řady odborníků hodnotí objektivně nové trendy ve výživě (např. raw, bezlepková strava, superfoods apod.) a poradí, jak se v nich vyznat a jak si udělat vlastní názor.

Hančin přístup ukazuje, jak jíst i žít zdravě a v souladu se selským rozumem. Díky tomu vám pak zdravé vaření bude připadat jednoduché a přirozené. Z knihy se dozvíte, jak obohatit jídelníček a začít používat opomíjené, přitom však skvělé potraviny, jako jsou luštěniny, hlavně cizrna, fazole, červená čočka, loupané mungo, plnohodnotné obiloviny, jako jsou jáhly, čirok, jednozrnka, špalda, pohanka, či netradiční, na českém trhu nové a bezlepkové mouky, jako například mouku z červené čočky či žlutého hrachu.

Hanka připravila do této knihy přes 80 nových receptů. Nová biokuchařka je tak díky zcela unikátním informacím a novým receptům určena i těm, kteří už původní vydání Biokuchařky mají doma.

Mnoho receptů je bezlepkových, vegetariánských i veganských, ale nevyhýbají se ani kvalitnímu masu. Vyzkoušejte letní cuketovo-jahelnou koprovku, boršč s cizrnou, čočkový burger, placky z hrachové mouky, bezlepkové cookies, ječné lívance, nebo třeba biokuře na kurkumě podle výborného šéfkuchaře a nutričního terapeuta Davida Šaška (je členem Aliance výživových poradců), který s Hankou na některých, zejména masových receptech spolupracoval. Kniha je určena jak pro začátečníky v oblasti zdravého vaření, tak pro pokročilé.

Biokuchařka poprvé vyšla v roce 2005. Hned poté získala titul Nejlepší kuchařská kniha roku 2006. Od té doby se stala bestselerem mezi zdravými kuchařkami a dokázala, že zdravé jídlo může být dobré i krásně vypadat.

Hanka je též autorkou knihy BioAbecedář Hanky Zemanové a maminkou dvou holčiček.

 

VÍCE O KNIZE A NAKLADATELSTVÍ

VÍCE RECEPTŮ

nezapomeňte se vrátit….další biorecepty Hanky Zemanové na vás čekají!

 

 

Ukažte tento článek i vašim přátelům: