BORŮVKOVÉ RECEPTY

BORŮVKOVÁ LIMONÁDA

Ingredience:

1l vody
1 hrnek borůvek
60 ml bezového sirupu (nemusí být)
šťáva z 1 citronu
led
na ozdobu můžete ještě využít: čerstvé borůvky, květy růží, nebo oblíbenou mátu ze zahrádky

Dobře omyté borůvky společně s asi jednou třetinou vody, sirupem a citronovou šťávou dejte dobře rozmixujte. Poté dolijte zbytek vody,  promíchejte a podle vaší chuti ještě dochuťte šťávou z citronu nebo bezu. Podáváme chlazené s kostkami ledu a dozdobené podle vaší fantazie.

Pro limonádu se spíše doporučují naše lesní borůvky, protože jsou více voňavější.

BORŮVKOVÝ SIRUP

Ingredience:
4 l borůvek
1/2 l vody
350 g cukru
1 lžička mleté skořice
10 rozemletých hřebíčků

Borůvky dejte do velkého hrnce a podlijte vodou. Vařte cca půl hodiny na prudkém ohni. Borůvky pustí šťávu…vlastně se rozvaří :-)  Šťávu tedy procedíme přes plátýnko a necháme ustát. Poté šťávu slijeme nejlépe do smaltované nádoby – ale pozor, velmi opatrně, abychom se zbavili sedliny. Přidejte cukr a koření a dejte znovu vařit. Povaříme dokud se nerozpustí cukr a ještě chvíli necháme přejít varem. Poté necháme chvíli ustát a přelíváme do dobře uzavřitelných láhví.

BEZOVO-BORŮVKOVÝ NANUK:

Ingredience:
perlivá voda 500 ml
bezový sirup 100 ml
borůvky 1 hrst

 

Bezový (je možné využít i například bezinkový nebo jakýkoliv jiný ovocný) sirup nalijte do vody a rozmíchejte. Do nanukových tvořítek rozdělte borůvky, zalijte je vodou se sirupem a mrazte 4 hodiny.
Borůvky je možné také rozmixovat a vmíchat do vody, poté vlít do tvořítek.

 

 

Ukažte tento článek i vašim přátelům:
ČTĚTE TAKÉ:  Kurkumový med jako antibiotikum i pro podporu mikroflóry