Bezinkový sirup – z černých kuliček černého bezu

Bezový sirup, který se vyrábí z květů černého bezu už jsme si vyrobili počátkem léta. Přelom srpna a září je ale další bezová sezóna. Tentokrát vyrábím sirup z bezových kuliček.

Pozor! Bezové kuličky se musí dostatečnou dobu vařit, jinak jsou nejedlé a jedovaté.

Angličané říkají, že léto začíná rozkvetlými květy bezu a končí jeho zralými tmavými plody… Je pomalu čas se připravovat na zimu. Udělejte si sirup ze zralých bobulek černého bezu, který je plný vitamínů.

BEZINKOVÝ SIRUP

1 kg plodů černého bezu (Sambucus nigra) – vybírejte pouze černé kuličky!
700 g hnědého třinového cukru
1 lžička mleté skořice
šťáva ze 3 citronů

Otrhané bobule dejte do kastrolu se studenou vodou, aby byly zcela ponořené. Duste min. 20 minut. Propasírujte přes síto, ještě horké nalijte do kastrolu a přidejte ostatní ingredience. Míchejte do rozpuštění cukru. Nechte mírnězchladit a ještě teplé plňte do vyvařených lahví.

BONUSOVÝ RECEPT – BEZINKOVÝ ČAJ

2 lžíce čerstvých kuliček
1/4 l vody
hřebíček, skořice, badyán

Kuličky s kořením povaříme ve vodě alespoň 10 minut. Po mírném zchladnutí osladíme medem a přidáme trošku citronové šťávy.
Chutná trošku jako svařák :-)

 

Ukažte tento článek i vašim přátelům:
ČTĚTE TAKÉ:  Síla, pohyblivost a stabilita – tři pilíře zdravého těla